De Slufter

(foto: Jelle Mulder)

Vanmorgen kreeg ik op m’n werk een mooie foto toegestuurd. Het is een prachtig plaatje van De Slufter, een uniek natuurgebied op het eiland Texel. De Slufter is een uniek gebied dat in open verbinding staat met de Noordzee. Na een aantal mislukte pogingen om er een landbouwpolder van te maken, werd aan het begin van de 20e eeuw besloten het zeegat open te laten. Het Sluftergebied bestaat uit een krekenstelsel dat soms na een storm onder water staat. Kenmerkend is de kweldervegetatie met planten als zoutmelde, zeekraal, de geurige zeealsem en het lamsoor, waarvan de bloemen in de zomer het hele gebied paars kleuren. Het grootste deel van De Slufter wordt als vogelreservaat beheerd; alleen het zuidelijke gedeelte is vrij toegankelijk. In het noordelijke stuk broeden veel vogels, o.a. eidereend, bergeend en kluut. In De Sluftergeul leven zeedieren als krabben, garnalen en platvis. De Slufter wordt beweid door schapen, die door het eten van de kwelderplanten bij voorbaat al gezouten zijn! Wij hebben ook tweemaal onze vakantie op Texel doorgebracht. Natuurlijk hebben ook wij de Slufter bezocht. We zijn via het vrije toegankelijke deel naar de Noordzee gewandeld. Het was een moment dat het behoorlijk waaide en het zand striemde ons in het gezicht. Voor de jongste zoon was het bijna niet te doen. Maar als je ooit in de gelegenheid bent om De Slufter te bezoeken, dan kan ik je aanraden om zeker tot de Noordzee te wandelen. Het is een schitterend gebied, ik moet er wel bij vertellen dat het een behoorlijke wandeling is.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

0 reacties op De Slufter

  1. tjitske zegt:

    Ik ben 2 x op Texel geweest, beide keren een verplicht uitje (werkweek, bedrijfsuitstapje) maar van de 1e keer herinner ik me de Slufter, hoe mooi ik het vond! Misschien ga ik ooit nog eens met vakantie naar Texel en dan op mijn gemak door de Slufter wandelen

  2. Tim zegt:

    De Slufter; inderdaad en heel mooi natuurgebied. 43 jaar geleden voor het eerst bezocht; ik was toen 5 jaar. En afgelopen jaar weer met mijn Willy de Slufter bewandeld.
    Nu voor de eerste keer de overkant van de ‘rivier’bereikt en dat voelde als een overwinning. Inderdaad, de platvissen zwemmen voor je uit en dat is ook een hele bijzondere ervaring. Bij mooi en rustig zomerweer waan je je in een andere wereld. Je vindt er echt eenweelde aan flora en fauna.
    Kortom: voor iedereen die Texel een keer bezoekt: De Slufter is een absolute aanrader!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s