Gerda en Nanne fan Gelt en Griet

Boekemantsjesantwoord_copy

Gerda was de eerste die een brugwachter dacht. Zij schrijft over het klompje om het bruggeld te innen. Dit klompje zit aan een hengel en op deze wijze vangt een brugwachter zijn geld. Ook Nanne fan Gelt en Griet zegt dat het een brugwachter is, zoals Nanne het zo mooi op z’n Fries zegt: in brxc3xaagewipper. Hij noemt ook de plaats waar het beeldje staat, yn Aldtsjerk oftewel Oudkerk, op z’n Nederlands gezegd. Het is een mooi bronzen beeldje van Karianne Krabbendam uit Grou.
Dit is dus het juiste antwoord op de Fotovraag.
Oudkerk
Prachtige aanvulling van Nanne fan Gelt en Griet:
Tiidens de alvestxc3xaadentochten stiet dizze brxc3xaage de hiele dei iepen sadat de riders der troch kinne. Foar de gewoane winters moatte jo der faak klxc3xbane. 10 meters fierder kin je wat ite en drinke yn kafee de Moarkswxc3xa2l.
(vertaling: tijdens de Elfstedentochten op de schaats staat deze brug de gehele dag open, opdat de schaatsers zonder problemen kunnen passeren. Bij een winter als er geschaatst kan worden, moet je op deze plaats vaak klxc3xbanen. Tien meter verder kun je iets eten en drinken in cafxc3xa9 Moarkswxc3xa2l).
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

0 reacties op Gerda en Nanne fan Gelt en Griet

  1. Jan zegt:

    Jij weet hoe smal dat bruggetje is .. Daar rijden wij nog met gelede bussen overheen .Ik vind het trouwens een mooi dorp om er doorheen te rijden . Leuke foto .. Gr. Jan

  2. Jan zegt:

    Misschien wist jij dat ook Nanne.. Maar dat cafxc3xa9 Moarkswxc3xa2l mocht vroeger de eerste schaatser die vanuit Leeuwarden op de schaats naar Oudkerk zijn naam in de balk schrijven en die bleef dan voor het hele jaar daarop staan . Dat was een traditie van jaren . Ik weet niet of het nu nog gebeurd.. Jan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s