Haagsch Hopje

Hopje_2 Weekend! Een beetje een merkwaardige week achter de rug. Op het werk hadden we hinder van een aantal hinderlijke storingen, waardoor het werk niet normaal wilde verlopen. Niet alleen vandaag maar ook gisteren en eergisteren. Normaal gesproken ga je het weekend naar huis en is het bureau ‘schoon’. Vandaag lukte dit niet. Vanmiddag kwam collega Anneke langs met de snoeppot gevuld met Hollandse Hopjes. Een lekker snoepje. Al snel ging het gesprek over het verschil tussen een Hollands en een Haagsch Hopje. Op Google kwam ik onderstaande verklaring tegen. Leuk om te weten en het Hopje smaakt daardoor nog beter!

Een hopje is een snoepje met een lichte koffie– en caramelsmaak. Het snoepje is genoemd naar baron Hendrik Hop (1723-1808), oud gezant der Staten van Holland. Toen de Fransen in 1792 Brussel innamen, werd Hop naar Den Haag teruggeroepen, waar hij tot 1801 boven confiseurhuis de firma Van Haaren & Nieuwerkerk op het Lange Voorhout 92 woonde. De baron was verslaafd aan koffie.
Op een avond liet hij zijn kop met koffie, suiker en room op de kachel staan. De volgende ochtend bleek dat een
koffiecaramel te zijn geworden. Hop vond die brokken erg lekker. Toen hij korte tijd later van zijn dokter geen koffie meer mocht drinken, vroeg hij zijn onderbuurman, bakker Theodorus van Haaren, voor hem van die ‘brokken koffie’ te maken. Ze werden al gauw ‘de brokken van baron Hop’ genoemd en kregen in 1880 de naam Haagsche Hopjes.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

0 reacties op Haagsch Hopje

  1. Marijke zegt:

    Nee hopjes vind ik niet lekker…

  2. Antje zegt:

    Mijn voorkeur gaat echt niet uit naar Hopjes…..
    Zou die dochter van ons dat van mij hebben denk je??

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s