'Het moet bij een dikke boom zijn'…..

Nannek2

Het was eind vorig jaar. Het was al laat in de avond en je zag geen hand voor de ogen. Wij moesten met een boeket bloemen naar het graf van mijn pake. Pake Nanne. Als kleine jongen was ik daar ooit wel eens met mijn ouders geweest. Daarna echter nooit meer. Ik wist dat het graf ergens onder een boom lag. We dwaalden in de duisternis, met een zaklampje over de begraafplaats. ‘Het moet bij een dikke boom zijn’, riep ik. Maar er waren meerdere dikke bomen en door de jaren heen, waren het wel erg forse bomen geworden. Het lichtbundeltje van de lamp zocht steen voor steen, naar de steen van mijn pake. Het schijnsel werd al snel minder en minder. Geen grafsteen van pake Nanne te vinden. Nog maar eens opnieuw en heel systematisch zoeken. ‘Het moet toch echt bij een dikke boom in de buurt zijn’, riep ik nog maar eens. Zachtjes begon het ook nog te regenen, het was koud en guur. Na lang zoeken vonden we het graf! De bloemen hebben een mooi plekkie gekregen, op het graf van *pake Nanne en *beppe Antje. Zondagmiddag waren we weer in de buurt van diezelfde begraafplaats. Nu echter midden op de dag, het was warm en de zon scheen. We plaatsen de fietsen tegen het grote gietijzeren hek en liepen de laatste rustplaats op. Het was er stil. Het moet bij een grote boom zijn, riep ik opnieuw…!

*pake = grootvader / *beppe = grootmoeder

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

0 reacties op 'Het moet bij een dikke boom zijn'…..

  1. MoniqueSamui zegt:

    Als klein jongetje lijken natuurlijk alle bomen groot 😉 Ik zou ’t trouwens niet in mijn hoofd halen om in het donker over een begraafplaats te zwerven … Mooi kerkhof trouwens met al die natuurlijk schaduwplekken.

  2. Antje zegt:

    Zoeken naar een grafsteen, hebben wij ook eens gedaan, volgens mij lag de ene oom in Uitwellingerga en de andere met zijn vrouw in Oppenhuizen, maar toen we er kwamen was het precies andersom…….
    Volgens mij waren ze stiekem met steen en al verhuisd……. ;-))

  3. Begraafplaatsen hebben iets, vind ik… Het meest onder de indruk was ik in Parijs. Een begraafplaats midden in de stad. Je loopt het kerkhof op en weg zijn alle geluiden van het bruizende leven in Parijs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s