Roodbont … Zwartbont

Zondag25okt2009_007

Vaak zie je ze niet meer…, maar af en toe zie je ze nog lopen: koeien mxc3xa9t horens. In dit geval roodbont en zwartbont vee, lopend in het weiland. Net even buiten Damwoude, in de Friese Wouden. Een plaatje wat steeds zeldzamer begint te worden. In de omgeving worden steeds meer van die grote boerenhallen de grond uitgestampt. Het houden van meer dan 100 stuks vee, begint heel normaal te worden. In die grote boerenfabrieken, hebben koeien geen horens meer. Het zou allemaal teveel nadelen opleveren. Het gaat immers alleen maar om de melk! Als je goed op die koeien let, zijn het lopende kleine melkfabriekjes. Broodmager, vel over been. Totaal uitgemolken! Nee, geef mij dit vee maar. Loopt nog lekker buiten in het weiland te grazen.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

0 reacties op Roodbont … Zwartbont

 1. HUUB zegt:

  tja en over enkele dagen zal je zien dat alle weilanden weer helemaal leeg zijn… jammer hoor…

 2. Anoniem zegt:

  Ik ben vandaag toevallig mijn nieuwe fototoestel (ja!! Ik heb hem!! Een Nikon D90…. en blij dat ik ben!!!!) gaan uitproberen op een heleboel zwart- en roodbonters bij ons in de buurt! Heerlijk!! (en best mooie foto’s gemaakt, al zeg ik het zelf… hihihihi)

 3. antsje zegt:

  En toch zie je de laatste tijd (gelukkig) vaker koeien met horens
  gezellig weekend

 4. @ Antsje: dat valt mij ook op, hier in de omgeving. Ik zie ze hier sowieso veel buiten, maar tegenwoordig ook vaak met horens.

  Fijn weekend, Nanne.

 5. Antje zegt:

  Tja, in een loopstal is het inderdaad niet gebruikelijk meer die horens, maar het is wel jammer dat zoiets allemaal maar verdwijnt.
  Ken je het liedje: in de bxc3xbbthxc3xbbs fan boer Ige, stean de kij kreas op in rige, sturt neist sturt en poat neist poat, rinne kinne ja net in soad.
  Yn’e rinstxc3xa2l fan boer Minne, kin de kij samar frij rinne, altiid bin se der op sjouw, mar de hoannen bin der(au)xc3xb4f.

 6. Froukje zegt:

  Hjir bin ik it roerend mei iens.
  Ik mei it ek sa graach leije, dy swart bxc3xbbnte kij yn it lxc3xa2n. En as de hoarnen der noch oansitte, is it hielendal xc3xb4f, dxc3xaar sjoch ik ek faak nei. It is gjin gesicht, sxc3xbbnder, en faaks ha se ek noch fan dy “ferrekte” giele plestyk dingen mei nxc3xbbmmers yn de earen…. Fierder binne dy bisten ek noch fotosjenyk!! Froukje

 7. Sytze zegt:

  Bij ons lopen Limousinkoeien in de wei. Zomer en winter. Ook het hele jaar door kalveren. Het is halfwild vee, dat niet in een stal zou kunnen overleven. In het nabijgelegen departement, de Cantal, lopen nog mooiere koeien rond: de Salers. Schitterende hoorns, wel drie keer zo groot als de Fryske kij. Limousins zijn vleeskoeien, Salers vlees-en melkkoe. Dankzij hun wildheid heeft het product dat zij leveren een oorspronkelijke, nog natuurlijke smaak. Proef eens een Cantalkaas: MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s