Dagblad van het Noorden op tabloid

Dond_1_april_006

Vanmorgen, het eerste wat ik deed was het Dagblad van het Noorden inkijken. Het was 1 april en de eerste dag dat deze krant uit Groningen, op tabloid-formaat is verschenen. Misschien kijk ik als krantenman, als graficus, iets anders naar zo’n product dan de doorsnee lezer. Persoonlijk heb ik niet veel met dit kleine formaat. Het doet me altijd denken aan de Spits. Even heel snel bladeren en koppen lezen. Geef mij maar een echte krant, een krant op groot formaat, broadsheet-formaat. Dit om heel veel redenen. Natuurlijk kun je veel minder nieuws en foto’s plaatsen op met name de belangrijkste pagina, de voorpagina. Maar ook de opvalwaarde van advertenties is een stuk minder. Wat ik echt heel erg vind is dat men foto’s, veelal mooie foto’s op twee losse naast elkaar gelegen pagina’s plaatst. De foto wordt daardoor doorsneden door een naad, vaak met pasverschillen, kleurverschillen. Ik denk altijd het volgende: wanneer een schilderij te groot is voor een wand, snij je dit toch ook niet in twee delen en hangt het los van mekaar op?! Ik begrijp dan ook niet dat een vakfotograaf dit allemaal maar toestaat. Nee, ik moet echt wennen aan de nieuwe uitvoering van het Dagblad van het Noorden. Op broadsheet-formaat vond ik het een prettige krant om te lezen.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

0 reacties op Dagblad van het Noorden op tabloid

 1. Anna zegt:

  Hej Nanne, oeps het is tabloid ipv tabloit. Kan gebeuren. Glad pxc3xa5sk! groetnis, anna

 2. Richtsje zegt:

  Als ik de krant op de bank wil lezen, vind ik tabloid wel handig, maar bij de tafel wil ik groot!!! Eigenlijk pas ik me heel snel aan hoor, en het zal (waarom weet ik ook niet) er op den duur wel op neerkomen dat het toch allemaal tabloid wordt…

 3. Jannie zegt:

  Hoi Nanne.

  Ik moet zeggen dat ik het lekker vind tabloid formaat. Nu kunnen we tegelijk de krant op de tafel lezen.
  Wat de foto’s betreft daar heb je wel een punt!
  Prettige paasdagen.

 4. wondelgijn zegt:

  En het was geen grap?? Wij lezen de Volkskrant. En ja, ook die is overstag nu…. ook tabloid… Wennen hoor!!

 5. sytze dam zegt:

  Hoi Nanne, Ja het is even wennen Tabloid-formaat maar ik vind het persoonlijk prettiger lezen. Vooral lange artikelen.
  Foto’s zo afdrukken als jij zegt is helemaal niet nodig, dat is een kwestie van lay-out aanpassen. Een beetje graficus zal dat volgens mij ook niet doen.
  En wat betreft de voorpagina, daar staat bijna nooit nieuws op dat ik lees. Reden: de godganse dag hoor je dat nieuws al op de radio en de tv. Je weet alles al en elke krant heeft ook bijna hetzelfde op de voorpagina. Ik denk dat de toekomst voor de krant vooral ligt in gespecialiseerd nieuws en de regio.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s