IJsland legt groot deel vliegverkeer stil.

Donderdag_15_april_002

Vanavond, vanaf zeven uur, ligt het vliegverkeer in het Nederlandse luchtruim compleet stil, maar ook in sommige Europese landen om ons heen wordt niet meer gevlogen. Dit in verband met de grote as en stofwolk die is ontstaan door de vulkaanuitbarsting woensdagochtend op IJsland.

Het vliegverkeer in Noord- en Noordwest-Europa ondervond vandaag veel hinder van de as- en stofwolken van de IJslandse vulkaanuitbarsting ten westen van Fimmvxc3xb6rxc3xb0uhxc3xa1ls onder de ijskap van de Eyjafjallajxc3xb6kull. Daar heeft zich de afgelopen dagen een nieuwe, tamelijk krachtige eruptie voorgedaan. De as- en stofpluim strekt zich uit tot een hoogte van ruim 8 kilometer. Verder stromen grote hoeveelheden smeltwater door de Gxc3xadgjxc3xb6kull: dat is een gletsjer die zich tot in de lager gelegen gebieden uitstrekt. Het is niet uitgesloten dat seismische activiteit ook IJslands beroemdste vulkaan, de Katla, tot een uitbarsting beweegt. In dat geval zouden enorme hoeveelheden gletsjerijs kunnen smelten. De Katla bevindt zich namelijk onder de vrij grote Myrdalsjxc3xb6kull. Het IJslandse woord jxc3xb6kull betekent gletsjer. Een vulkaanuitbarsting in de Eyjafjallajxc3xb6kull deed zich voor het laatst voor in 1821 en duurde meer dan een jaar: Vervolgens kwam op 26 juni 1823 de nabijgelegen Katla tot uitbarsting. Vanmiddag liepen al vele mensen naar boven te kijken, of er al iets zichtbaar was van een stofwolk. Toen ik vanmiddag bovenstaande foto in het centrum van Leeuwarden was er nog geen vuiltje aan de lucht, alleen waren er enkele windvlagen zichtbaar.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

0 reacties op IJsland legt groot deel vliegverkeer stil.

 1. Antje zegt:

  Ik denk ook niet dat we er veel van zullen zien zo met het blote oog, maar ja….
  Op Casper Gadget zat ik net al even te kijken, maar geen vliegtuig te bekennen, je zult nu maar op vakantie willen of thuiskomen………

 2. Richtsje zegt:

  Het was nu ook vroeg donker en bewolkt. Volgens mij zie je er niks van, tenzij het nu gaat regenen…
  Maar apart is het wel, vind ik, dat alles zo hoteldebotel raakt van deze uitbarsting!

 3. Yvonne zegt:

  In Denemarken loopt de 70e verjaardag van de koningin in de soep, omdat de koninklijke gasten vanavond niet per vliegtuig konden arriveren en nu met de trein moeten…

 4. antsje zegt:

  Wij zijn bij deze vulkaan geweest toen wij op ijsland op vakantie waren, ook toen was er een beving. Er waren toen enkele gebouwtjes vernield.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s