Pompster Ryd Rintocht wordt mijn eerst volgende wandeltocht op zaterdag 15 september!


Na de Kennedymars Fryslxe2n focus ik me op de Pompster Ryd Rintocht. Logisch dat ik in deze omgeving wil lopen, daar liggen mijn roots, daar ligt mijn jeugd! Lopen in een prachtig stukje Noordoost Friesland, in een landschap met weidse vergezichten. Ik heb me al ingeschreven voor de 40 kilometer en heb er enorm veel zin in. Het wordt een bijzonder mooie wandeltocht, met een keuze uit drie afstanden, 40, 25 en 12 kilometer.

Aarzel niet geef je nu nog op! Opgave voor 8 september via de website: www.pompster-ryd-rintocht.nl. Op de dag zelf kunt u zich niet meer inschrijven!

 

xa0

Het volgende is te lezen op de site van deze wandeltocht. Zaterdag 15 september 2012 wordt vanaf dorpshuis x91Het Trefpuntx92 in Kollumerpomp de Pompster Ryd Rintocht georganiseerd. Deze wandeltocht staat in het teken van het 400-jarig bestaan van Kollumerpomp.

 

In 1612 ontstond de eerste bebouwing nabij x91De Pompx92, die als een kleine x91tillex92 (= brug) in de oude zeedijk van 1315 werd geplaatst. De oude duiker moest vervangen en dus ook bemand worden. Kollumerpomp was een langzaam groeiend dorp en tegenwoordig heeft het dorp ongeveer 450 inwoners. Ook wordt het Pomsters er nog steeds gesproken, een Nedersaksisch dialect. Door het dorp stroomt de Pompster Ryd, van oudsher een natuurlijke waterafvoer naar de Waddenzee. Deze oude zeeslenk wordt nu nog bemaald door de x91Westermolenx92, daterend uit 1845. Het is een achtkantige grondzeiler op veldmuren. Op de x91slaperdijkx92, die Kollumerpomp moest beschermen tegen het zeewater, staat nog het uit 1828 daterende Contributiehuisje met daarin een windrichtinginstallatie uit 1855. Het bijzondere hieraan is dat de windrichting in het huisje op het plafond kan worden afgelezen. Dit onderkomen is blokvormig met een x91tentdakx92 en werd als stormwachtershuisje gebruikt en als vergaderruimte. Ten westen van Kollumerpomp staat op de zeedijk het verzetsmonument dat de gevechten van 14 t/m 16 april 1945 bij Dokkumer Nieuwe Zijlen herdenkt.

Het landschap van Kollumerpomp kenmerkt zich door weidse vergezichten en rustgevende natuurgebieden. Dit alles op een steenworp afstand van het x91Lauwersmeerx92.

De deelnemers worden in de omgeving verrast door het schitterende polderlandschap en de onverharde paden die in de routes zijn opgenomen. De Pompster Ryd loopt als een rode draad door het wandelgebied van deze tocht.

Nogmaals:

Opgave voor 8 september via deze website: www.pompster-ryd-rintocht.nl.

Op de dag zelf kunt u zich niet meer inschrijiven!

 

 

xa0

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s