Prins Friso is maandagmorgen overleden op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag.

LECH-FOTOSESSIE-KONINKLIJK HUIS

Prins Friso is maandagmorgen overleden op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst maandag. Hij is 44 jaar geworden. Johan Friso Bernhard Christiaan David van Oranje-Nassau van Amsberg werd op 25 september 1968 in Utrecht geboren als tweede zoon van prinses Beatrix en prins Claus van Amsberg.

Hij is overleden aan gevolgen van de complicaties die zijn opgetreden door de hersenbeschadiging die hij opliep bij het ski-ongeluk op 17 februari 2012, aldus de RVD. Sindsdien lag de 44-jarige prins in coma. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn nog met hun gezin op vakantie in Griekenland, meldt de NOS. Ze zullen zo snel mogelijk terugkomen.

Ziekenhuis. Dat lijkt erop te duiden dat het overlijden van de prins onverwacht was, al verliet hij begin juli het ziekenhuis om overgebracht te worden naar Huis ten Bosch. Het is nog onduidelijk of prinses Beatrix bij het overlijden van haar zoon aanwezig was.

Hersenletsel. Friso werd vorig jaar tijdens zijn skivakantie in het Oostenrijkse Lech bij het off piste skiën getroffen door een lawine. Zijn hart stond 50 minuten stil, met ernstig hersenletsel tot gevolg. Op 1 maart werd hij opgenomen in het Londense Wellington Ziekenhuis. Begin juli dit jaar werd Friso van het ziekenhuis in Londen overgebracht naar Paleis Huis ten Bosch, waar hij werd verzorgd door een medisch team. Daar brachten ook zijn vrouw Mabel en hun twee dochters Luana en Zaria de zomer door. Prinses Mabel vierde er zondag haar 45e verjaardag. Zijn toestand werd toen beschreven als ‘zorgwekkend’. De prins vertoonde sinds november 2012 tekenen van “zeer gering bewustzijn”, daar was sindsdien volgens de RVD geen verandering in gekomen. Verdere behandeling in een ziekenhuis was niet noodzakelijk meer.

Gezin. Prins Friso en Mabel Wisse Smit trouwden in april 2004. Ze kregen het jaar daarna hun eerste dochter Luana, gevolgd door Zaria in 2006. Het gezin verhuisde naar Londen vanwege het werk van Friso en Mabel. Willem-Alexander sprak in april kort over zijn broer in een interview voorafgaand aan zijn inhuldiging tot koning. “Een ongeluk in een gezin, in welk gezin dan ook, is gewoon verschrikkelijk,” zei Willem-Alexander. “Meer dan een jaar leven we nu met deze verschrikkelijke situatie. Waarin Mabel en mijn moeder ongelofelijk hun best doen voor mijn broer. Ik kan niet meer dan een ondersteuning voor hen zijn.”

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s