Aldeboarn was vanouds een handelsplaats aan de Boorne. Hoogste kerktoren van Friesland?

P1120065Een aantal bewoners van Boarn, maar ook enkele lezers van mijn weblog, vroegen me wat ik met Aldeboarn heb. Dat is eigenlijk heel simpel. Mijn vrouw is van oorsprong een Boarnster. Precies, de dochter van…! Mijn schoonzus en zwager wonen nog steeds in Boarn, op het Westein. Vandaar dat we regelmatig dit dorp bezoeken. Jaren geleden hielp ik de laatste dag mee met het klaarmaken van de gondel en ‘s avonds stond ik op de gondel! Op die manier kreeg ik ook enige aardige contacten in het dorp. Echter de Gondelvaart van Boarn en Kennedymars Friesland vallen precies op dezelfde dag. Familiedagen worden ook vaak in Aldeboarn gehouden, bij m’n schoonzus Grietje dus. Zij wonen op een boerderij aan de rand van het dorp en zij hebben de ruimte om het één en ander te organiseren. Vandaar ook haar deelname aan de Open Deuren Route.

P1120067
Vandaag is het weer gewoon een maandag. Vanmiddag moest ik kort met de Seat naar de garage. Er was een lampje op het dashboard blijven branden. Een kwestie van een paar minuutjes om het elektronische gedeelte van de auto resetten. Gratis service van de garage! Daarna heb ik mijn wandelschoenen aangetrokken en heb een blok van 13 kilometer gelopen. Vanmorgen was het buiten een stuk frisser, maar vanmiddag was het heerlijk in het zonnetje te lopen. Bij dit bericht plaats ik nog een aantal foto’s, die ik zaterdag in het dorp Boarn heb gemaakt. Konijn en kippen verdelen eerlijk het overgebleven stokbrood op het erf bij m’n zwager en schoonzus. Het water van het riviertje de Boorne lag er als een spiegel bij. De afgevallen blaadjes van de bomen dreven op het rimpelloze water. Er zijn nog steeds mensen met bootjes die door het dorp trekken. Veelal toch wel mensen uit de omgeving. Ook grote vliegtuigen bekijken Aldeboorn, maar dan vanaf grote hoogte. Razendsnel trok dit vliegtuig een condens-streep hoog boven de kerktoren, verder was er geen wolkje te bekennen.
P1120245
***Over de bouw van de kerktoren doet de volgende anekdote de ronde. De Boarnsters wilden de hoogste toren van Friesland hebben. Dit betekende dat hun toren hoger moest worden dan de toren van Tzum. Daarom reisden twee mannen naar Tzum om te bepalen hoe hoog die toren precies was. Ze beklommen de toren en maten met een touw. Daarna bleven ze in de plaatselijke herberg overnachten. Terwijl ze sliepen sneed de waardin een flink stuk van het touw af. Het uiteindelijke gevolg was dat de toren van Aldeboarn uiteindelijk toch lager bleek te zijn dan de toren van Tzum. Daarom worden de inwoners van Boarn tuorkemjitters (torenmeters) genoemd.)
P1120129P1120068
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s