Storm laat diepe wonden achter, zowel in Ikkerwâld, Amsterdam als op Ameland. Nederland maakt vandaag de schade op.

P1140668P1140672P1140670P1140671Je zou bijna denken: Nederland zit er warm bij, de komende winter. Meer dan genoeg hout voor de open haarden. Het zou komend weekend wel eens erg druk kunnen worden op de smalle land- en bosweggetjes. Veel auto’s met karretjes. Maar dit zal wel niet zo gaan, zoals ik denk. Sorry, het juttersbloed kwam eventjes in me naar boven. ‘Als er iets valt te halen, dan moet je d’r bij zijn!’, dit is een ongeschreven wet op Ameland. Wij hebben geen open haard. Was dit wel zo het geval geweest dan had ik al lang een boer gevraagd om een aantal bomen te mogen ruimen. Boer blij en ik blij! Vanmiddag heb ik nog een klein blokje door Ikkerwâld gemaakt. Onvoorstelbaar, zoveel is er verloren gegaan. Zoveel is er ook kapot gemaakt. Heel veel schade. Je ziet dan ook menigeen met dakpannen lopen en als je dan naar de daken kijkt: ‘Als dit allemaal maar op tijd hersteld is, voordat Sinterklaas met z’n Zwarte Pieten komt. Anders zouden d’r nog wel eens ongelukken kunnen gebeuren ook, met al die kapotte daken.’ Op Facebook zie ik heel veel foto’s en filmpjes van Ameland de revue passeren. De dorpen op het eiland zijn veranderd! In het centrum van Nes schijnen wel 20 van die hoge bomen omver gewaaid te zijn. De bekende boom met het bankje, op het pleintje tegenover restaurant De Jong is met bankje en al omgedonderd tegen de naastgelegen woning. Woonwinkel De Afslag is precies tussen twee omgewaaide bomen gespaard gebleven. Het weekend hoop ik dit met eigen ogen te kunnen zien…, want het is bijna niet te geloven. Het centrum van Nes is anders geworden. Van het dorp Hollum heb ik ook vele foto’s gezien van omgewaaide bomen en stormschade. Dikke boom op de mooie blauwe auto van Elisa! Ballum is een dorp met ook erg veel hoge bomen. Hier heb ik nog geen foto van gezien, maar ik kan me bijna niet voorstellen dat hier niks gebeurd is. Buren? Het schijnt dat onze caravan de storm goed heeft doorstaan. We zijn niet gebeld geworden door de medewerkers van Camping Kiekduun. De vaste bewoners met schade hebben netjes een berichtje ontvangen. Maar waar je ook komt of het nou Ameland, Amsterdam of Friesland is…, er is zoveel ontzettend kapot en verloren gegaan. Wat me opvalt is dat Ikkerwâld het zwaar te verduren heeft gehad. De rest van Damwâld lijkt het iets beter getroffen te hebben. In het plantsoen lag nog een beste dikke boom. Verder was er veel takkenwerk.

P1140666P1140689P1140690

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Storm laat diepe wonden achter, zowel in Ikkerwâld, Amsterdam als op Ameland. Nederland maakt vandaag de schade op.

  1. antsjetiek zegt:

    Ja er is veel schade door. Dat is op je foto’s duidelijk te zien
    Ook hier in Techum heeft het erg gewaaid. Bijna ieder huis mist wel één of meerdere dakpannen. Gelukkig bij ons geen één. Hoe is het mogelijk. Maar ook bomen bij de boerderij liggen om en een garage is ingestort.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s