Waar nu paarden grazen … verdween ooit Willem van der Ploeg uit Kollum in de mist.

 

P1200815 P1200814  P1200811 Zoals gisteren min of meer beloofd, zou ik vandaag nog enkele foto’s plaatsen, die ik dinsdagmiddag gemaakt heb in het natuurgebied Het Lauwersmeer. Ik liep en de Annegreet en Thomas fietsten gistermiddag op de plek waar ik vroeger als jongentje ging zwemmen, in de toenmalige De Lauwerszee. Het is bijna onvoorstelbaar, maar toch is het een feit. ‘s Avonds trokken we bij Kollumerpomp de zeedijk over en via de achterliggende kwelder, kwamen we uiteindelijk terecht bij de zee, waar ook normaal eb en vloed was. Ik weet me nog te herinneren dat in die jaren autobussen vol met slikwerkers richting De Lauwerszee trokken. Ik zie hen nog staan wachten op de bus, in het centrum van Kollum. Met grote lieslaarzen en lurkend aan een shagje! Als ik het me nog goed herinner was het een vorm van werkverschaffing. Zij legden kistdammen aan, om op die manier land te winnen. Nooit weer vergeet ik het grote drama wat zich in die jaren voltrok. Tijdens de werkzaamheden op de slikvelden werd het plotsklaps erg mistig. De werkers werden gevangen in een dikke mist. Een groepje van drie mannen probeerden veilig de wal te zoeken. Waaronder Willem van der Ploeg uit Kollum. Ooit werkzaam geweest bij mijn pake, op de boerderij. In dit groepje ontstond onenigheid over de richting die moest worden gelopen, om de veilige wal te bereiken. Uiteindelijk besloot Van der Ploeg zijn eigen richting te lopen. Zijn twee maten hebben veilig de wal gevonden en bereikt. Daarna is er een grote zoekactie gestart…, maar men heeft nooit meer iets van Willem van der Ploeg teruggevonden. Destijds één groot drama. Thans is er nog een weg die de naam van deze verdwenen slikwerker draagt. Wie zijn twee maten destijds waren, weet ik niet meer. Misschien dat iemand van m’n lezers dit me kan vertellen. Waar nu de paarden grazen, golfden ooit de golven. In diezelfde omgeving gingen wij het water in. Daar had je ook grote meeuwenkolonies, waar wij als kwajongens naar toe gingen… wat natuurlijk niet mocht! P1200769 P1200771 P1200772 P1200787

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Waar nu paarden grazen … verdween ooit Willem van der Ploeg uit Kollum in de mist.

  1. Jan Hoving zegt:

    Een van de mannen die het overleefde was Klaas Nieuwenhuis, ook uit Kollum. Klaas is inmiddels overleden, maar zijn vrouw woont in Meckamastate en ook drie van zijn vier kinderen wonen nog in Kollum. Mijn vader heeft dat werk vroeger ook veel gedaan, maar zat niet bij deze ploeg. Het was inderdaad werkverschaffing.

    Groet, Jan Hoving

  2. willem van der ploeg zegt:

    Ik ben willem van der ploeg, vernoemt naar mijn oom. Mijn vader is taeke van der ploeg, een broer van willem. De derde man weet ook ik niet meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s