Boffert, Ketelkoek of Poffert… Voor mij destijds één traumatische ervaring!

P1360845Het zal hem wel aan het weer liggen. Alhoewel er ook mensen zijn die je in hartje zomer voor Boerenkool stamppot kunt wekken! Dus, misschien staat het er ook wel helemaal los van. Maar ik denk dat vrouwlief wel erg beïnvloed wordt door het herfstachtige weer, van vandaag. Daar voor had ze natuurlijk een vooruitziende blik. Toen ik gisteren met een thuisbezorgde doos binnen kwam lopen, zei ze lachend: ‘Je weet nooit wat daar in zit!’ Natuurlijk wist ik dit niet. ‘Een vorm om Boffert/Ketelkoek te maken!’ De gruwen liepen me gelijk over de rug, maar dacht ook direct: Zo’n vaart zal het de eerste tijd wel niet lopen! Maar jawel hoor. Op deze trieste en erg regenachtige herfstdag kwam de nieuwe vorm tevoorschijn en daarmee alle ingrediënten om een boffert te maken. Het was tijd voor mijn Keukenprinses! Boven zat ik, achter de pc, lekker in de vele honderden foto’s in mijn fotoarchief, te zoeken naar bruikbare foto’s voor de Ikkerwâldster. Zat dus niet met m’n neus bovenop de geboorte van de eerste Boffert! Maar ik werd wel naar beneden geroepen om de allereerste ketelkoek te komen aanschouwen… én te proeven. Enne, daar was ik al bang voor! Voor alle duidelijkheid ik heb een plak boffert geproefd. Na het ruiken aan de verse en warme boffert kwam mijn grote traumatische ervaring, vroeger opgelopen, direct weer naar boven. Zag alles weer voorbij flitsen, de welbekende geur, die ik verafschuwde! Maar ik heb dus geproefd, met bruine suiker en met stroop, zoals we dit vroeger moesten eten. Het was vroeger, heel lang geleden, de gewoonte om onder andere boffert op de zaterdag te eten. Vreselijk, vond ik dit! Echt een traumatische ervaring voor mij! Bij ons thuis was het zo, dat we dit beslist moesten eten! Geheel anders met de tijd van nu. Nu mag je iets anders eten, iets wat je lekker vindt. Wij moesten en zouden het eten! Bij ons kwam het erop neer dat mijn heit me vasthield en dat mijn mem het probeerde d’r in te duwen. Natuurlijk hield ik m’n tanden stijf op mekaar. Dit drama was toch één keer in de maand, vaste prik! Enne… dan spreek ik nog niet eens over het eten van die vreselijke boekweit! Uiteindelijk at ik dan al brullend en al proestend één dun plakje boffert met stroop. Dit was voldoende, dan had je tenminste iets gegeten! Ondertussen begrijp ik dat meer mensen hier een trauma aan over hebben gehouden.
P1360842
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Boffert, Ketelkoek of Poffert… Voor mij destijds één traumatische ervaring!

  1. Beitske zegt:

    Voor mij was soep op zondag altijd vreselijk. Ben nog steeds geen soep mens. Zal het ook nooit als voorgerecht bestellen.

  2. Hallo Nanne, zo verschillend kunnen smaken zijn. Ik had graag mee gegeten van de bofferd. Mijn “beppe Augsbuurt” maakte altijd een bofferd voor mijn verjaardag en wij kregen er dan vanillesauce bij. Ook boekweitengrut vonden wij heerlijk, met spekjes en stroop. Dat heb ik een tijdje geleden nog eens gemaakt. Mijn partner vond het maar niks, maar ik heb gesmuld! Bij ons in Sleeswijk-Holstein worden intussen veel bakwaren met boekweitmeel toebereidt. Lekker!!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s