Windturbineplannen doen veel stof opwaaien… ook in Dantumadiel. Woensdag: Drachten en Leeuwarden.

P1390002Wat was het vandaag een enorme druilerige, vieze herfstdag. Het positieve is dan weer dat er bijna geen wind staat en het niet koud was te noemen. Het had iets van zo’n typische novemberdag. Het hoort allemaal bij dit typische Hollandse weertype. Vandaag had ik niet echt buitenactiviteiten, alhoewel autorijden misschien ook wel een beetje onder die noemer valt. Allereerst vanmorgen al vroeg op en neer naar Drachten. In de regen en een heel beperkt uitzicht. Ja, daar word je dus niet echt vrolijk van. Vanmiddag stond er een ritje naar Leeuwarden gepland. Gelukkig werd op dat moment het weer een stuk beter en gaf het me nog enige gelegenheid om paar typische stadse foto’s te maken. Ik merk wel, dat men momenteel erg druk bezig is met het onderhoud aan de wegen. Zo ook in de Friese hoofdstad. Af en toe is het moeilijk om tijdig op de plaats van bestemming te zijn. Dan maar net doen…, of je geen borden hebt gezien!
 P1390005Gisteravond, dinsdagavond, bezocht ik de gemeenteraadsvergadering van onze gemeente Dantumadiel. Zoals gewoonlijk. Het werd een roerige politieke avond, met als onderwerp de welbekende grote windmolens. Een avond met de nodige schorsingen. De regerende statencoalitie van de provincie Friesland hebben twee aanwijsplekken genoemd waar de hoge windturbines mogen verrijzen: Namelijk in Súdwest-Fryslân en de Kop van de Afsluitdijk. Let wel dit zijn de provinciale PvdA, CDA en de FNP overeengekomen. Belangrijk is ook te weten dat de FNP altijd tegen de komst is geweest om hoge windturbines te plaatsen. Zoals gezegd, kwam dit item dinsdagavond aan de orde, tijdens de geplande raadsvergadering. Massaal waren inwoners van Rinsumageast en Sybrandahûs naar het politiek debat gekomen. Zij zien de komst van windmolens naar hun omgeving, absoluut niet zitten. Men had via o.a. mailverkeer met de politiek te kennen gegeven het bestemmingsplan Bûtengebied Dantumadiel heel graag te willen wijzigen om de bestaande mogelijkheden voor windenergie in dit gebied, te schrappen. Om dus uit te sluiten dat er alsnog windturbines in dit gebied kunnen verrijzen. (Naar mijn mening is dit nog steeds een mogelijkheid en mag men terecht bevreesd zijn…!) Een duidelijk signaal geven aan het provinciebestuur. Evenals de provinciale FNP was ook de gemeentelijke FNP altijd een uitgesproken tegenstander van de te plaatsen windmolens in het Bûtengebied Dantumadiel. Het meest opvallende van gisteravond was het feit dat de FNP in Dantumadiel geen oor had voor de protesten uit Rinsumageast en Sybrandahûs. De partij trok gewillig mee in het zog van de coalitie. Dit tot grote ontsteltenis en verbazing  van de volle publieke tribune. Heeft deze partij nu al een klap van de wiek gehad…, klonk het in de wandelgang.
P1390003
*** Persoonlijk vind ik politiek erg mooi en boeiend, maar dit is dus één van die voorbeelden waarom ik me niet honderd procent aan één partij kan binden. (En dus niet geschikt ben om politiek te bedrijven…)  Zit men niet op het bekende pluche dan is men strijdvaardig voor of tegen, zit men later in de coalitie dan is de eigen mening plots onzichtbaar. Natuurlijk heb ik zelf ook een mening…. Windturbines plaatsen langs de Afsluitdijk én met spoed zoeken naar alternatieven. Want die zijn er, absoluut!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s