Bonte Kraai oftewel Skierroek … wie kent deze vogel nog?! Wie ziet hem nog regelmatig?

bontekraai
In mijn bericht over de Nationale Tuinvogeltelling stelde ik de volgende vraag: Waar zijn overigens de Bonte Kraaien gebleven? Hierop kwam geen antwoord en ik neem aan dat velen nog nooit van een Bonte Kraai gehoord hebben, laat staan… gezien hebben. Vroeger op de Oosterboerweg, was dit soort vogel een normale verschijning. In de loop der jaren is de bonte kraai uit het landschappelijke beeld verdwenen. Toevallig las ik vorige week in de Leeuwarder Courant de column van vogelkundig medewerker Jan de Jong uit Joure.
Hij schreef het volgende over de bonte kraai.
 
De bonte kraai (skierroek) was vroeger in de winter in het Friese landschap geen ongewone verschijning. Vooral op vuilstortplaatsen en in het open veld, bijvoorbeeld in het Lauwersmeergebied, werden geregeld grote groepen gezien. De laatste jaren wordt de bonte kraai weinig in het binnenland waargenomen. Het blijft bij wat meldingen van vorig jaar, uit de omgeving van Sneek en bij Koufurderrige. Verder komt er af een toe een melding van de Waddeneilanden. Tijdens de afgelopen kerstdagen waren er nog twee op Terschelling. Een kijkje in het archief leert dat in januari 1976 zo’n tweehonderd bonte kraaien op de vuilstortplaats in de Zwagermieden zaten. In hetzelfde jaar werden half maart in de omgeving van Veenklooster nog ongeveer duizend geteld. Ook op de vuilstorten in Kollum en Buitenpost werden nog ongeveer duizend bonte kraaien geteld. De aantallen daalden tussen 1980 en 2000 flink! Volgens cijfers van Sovon en CBS nam de winterpopulatie in ons land met 90 procent af. Als oorzaak voor het wegblijven van de bonte kraai als wintergast wordt de veranderde situatie in Noord-Europa genoemd. Verrijking van de landbouwgebieden in deze streken zorgde er voor dat de bonte kraaien dichter bij hun broedgebieden konden blijven. Gemengde broedgevallen van bonte kraai en zwarte kraai zijn er in ons land maar amper meer. In de vorige eeuw waren ze er nog wel, onder andere op Vlieland, Ameland en Terschelling.
Aldus Jan de Jong in de Leeuwarder Courant.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Bonte Kraai oftewel Skierroek … wie kent deze vogel nog?! Wie ziet hem nog regelmatig?

  1. Hielke Schaap zegt:

    Hallo Nanne, wij zien deze prachtige vogel nog regelmatig en zelfs in overvloed. Maar dan niet in Fryslan en ook niet bij mijn woonplaats aan de Elbe in Sleeswijk-Holstein. Maar aan de Oostzeekust van de deelstaat Meckleburg-Vorpommern, alwaar wij regelmatig op vakantie zijn, komt deze prachtige vogel zowel op het Schiereiland Rügen als ook op Usedom aan de Poolse Grens nog het hele jaar voor. Ik was dan ook uiteraard verbaasd, deze prachtige vogel te zien, want ook wij dachten dat deze uitgestorven waren.En aldaar huppelen ze aan het strand voor onze voeten. Is het ons klimaat, wat deze vogels steeds meer oostwaarts drijft??

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s