Noardeast-Fryslân, Ie- en Lauwerslân of wordt de Nieuwe Gemeentenaam misschien toch Dokkumerlân? Er valt op 15 maart iets te kiezen in, Kollumerland, Dongeradiel en Ferwerderadiel! (4 foto’s)

thumbnail_20170201_103503_001

Drie mogelijke namen nieuwe gemeente: Dokkumerlân, Ie- en Lauwerslân en Noardeast-Fryslân. Dat zijn de drie naamsuggesties voor de nieuwe gemeente die per 1 januari 2019 ontstaat als gevolg van een herindeling van de gemeenten Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a.

Op 15 maart a.s., tegelijkertijd met de Tweede Kamer Verkiezingen kunnen de stemgerechtigde inwoners van de drie gemeenten stemmen op de naam van hun voorkeur via een stembiljet dat uitgedeeld wordt op de stembureaus in de drie gemeenten. In de afweging om te komen tot de drie namen is gekeken naar topografische verwantschap, cultuur-historische relatie, eigenheid van het gebied, identiteit, draagvlak, imago, marketing en taalkundig gebruik.

p1550985

Dokkumerlân De naam maakt gebruik van de stadsnaam Dokkum, één van de meest bekende historische en actuele stadsnamen en verwijst helder en duidelijk naar het achterland. Daardoor wordt het stadse en levendige van Dokkum verbonden met de natuur, rust en ruimte van ’t lân. De naam geeft een duidelijk orientatiepunt en is met een sterke merknaam aantrekkelijk vanuit marketing oogpunt.

p1160736

Ie- en Lauwerslân Deze naam is topografisch sterk en verbindend. Beide rivieren verbinden, doorkruisen en begrensen het gebied van de nieuwe gemeente. Bovendien is de naam sterk verbonden met het Lauwersmeergebied en is mede hierdoor aantrekkelijk uit toeristisch en recreatief perspectief.

p1570062

Noardeast-Fryslân Deze naam is een ingeburgerd begrip, een naam waar veel mensen zich in herkennen en is bovendien een helder oriëntatie- en referentiepunt.

Kommisje Nammejouwing Door de Stuurgroep Herindeling is medio 2016 een kommisje Nammejouwing ingesteld. Deze kommisje bestaat uit burgemeester Bearn Bilker van gemeente Kollumerland c.a., burgemeester Wil van der Berg van gemeente Ferwerderadiel en wethouder Pytsje de Graaf van gemeente Dongeradeel, een marketingdeskundige, heemkundigen uit elke gemeente en een taaldeskundige van de Fryske Akademy. De kommisje heeft de opdracht gekregen om een advies uit te brengen voor de naamgeving van de nieuw te vormen gemeente. Hierbij zijn inwoners gevraagd naamsuggesties in te dienen. Aan deze oproep is enthousiast gehoor gegeven. In de periode 15 november tot en met 14 december 2016 zijn in totaal 892 suggesties ingeleverd waarvan 646 unieke namen, veelal met (uitgebreide) motivering. De bekendmaking vond plaats op woensdag 1 februari 2017 in Galerie Noordvleugel in Veenklooster.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s