JARL – Het verhaal over een dokter en verzetsheld in EE – presentatie van nieuw boekwerk van Klasina van der Werf. (72 foto’s)

Maandagmiddag werd in EE een nieuw educatieproject over de Tweede Wereldoorlog gelanceerd. Het gaat om een kinderboek met bijbehorende liedjes en een film. Rode draad in het verhaal is dokter en verzetsheld Jarl Ruinen uit EE. Het is vandaag, 21 juni, de dag waarop Jarl Ruinen uit Ee werd herbegraven in Ee (precies 76 jaar geleden). Dokter Ruinen heeft veel mensen in de oorlog gered en werd op 22 januari 1945 in Dokkum – samen met 19 anderen – doodgeschoten door de Duitsers. Uit eerbetoon zette vrijwel iedere dorpsbewoner van Ee een foto van Jarl Ruinen op de schoorsteenmantel. Voor hen was dokter Ruinen een held. Door de weersomstandigheden werd de presentatie verschoven naar de Eben Haëzerkerk in Ee. Na de plechtigheden in de kerk was het kort lopen naar het graf/monument van Ruinen, met een BS’er voorop, gevolgd door de kinderen van de school en genodigden. Op de plek waar Ruinen 76 jaar geleden is begraven, werd door alle kinderen een witte roos gelegd.

*** Jarl, het verhaal over een dokter en verzetsheld

Maak kennis met Jarl Ruinen, een dokter en verzetsheld uit het Friese dorpje Ee. Hij heeft met gevaar voor eigen leven vele Joodse en andere onderduikers gered in de Tweede Wereldoorlog. Jarl is op 22 januari 1945 doodgeschoten door de Duitsers. In dit boek vertellen Lubbert en Lineke het verhaal van Jarl Ruinen, zoals ze het zelf beleefden. Lubbert speelde altijd bij Ruinen thuis en Lineke is zijn dochter. Zij maakten de oorlog als kind mee, net als Tonny die ondergedoken zat in Ee. Deze drie verschillende kinderen hebben één ding gemeen met elkaar: ‘Onze onbezorgde jeugd was in één klap voorbij.’

Het boek speelt zich af in Noordoost-Friesland en is geschikt voor kinderen vanaf de bovenbouw van de basisschool. Ook voor volwassen is het interessant om te lezen wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog in hun eigen regio is gebeurd. De tekening op de omslag is gemaakt door Freerk de Beer uit Dokkum, zoon van verzetsstrijder Ids de Beer. Hij maakte deze tekening toen hij acht jaar was ter ere van zijn heit. Klasina van der Werf heeft het boek geschreven en vormgeefster van het boek is Afie Schilstra-Riemersma van Lauwers Reclame in Dokkum. Het educatieproject is mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Noardeast-Fryslân, CBS De Gearing, Dorpsbelang Ee, Protestantse Gemeente Ee, Oostrum-Jouswier en Prins Bernhard Cultuurfonds.

*** Druk op onderstaande fotolink om 72 foto’s te bekijken, daarna drukken/scrollen op de eerste/tweede foto in het album en voilà een diashow start.

https://myalbum.com/album/4mct6uQWrzXn

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie